Rés a pajzson: a szakemberek hiányát nem tudják gépekkel pótolni Orbánék

Rés a pajzson: a szakemberek hiányát nem tudják gépekkel pótolni Orbánék

Orbán szerint teljes fegyverzetben várja a vírus második hullámát Magyarország. A 444 matekpéldája pofonegyszerűen bizonyítja, hogy hiába vannak a kórházak felszerelve, ha nincs elég egészségügyi dolgozó, aki az eszközöket kezelje.

Márpedig nincs.

A kórházi kapacitások szinte korlátlanul állnak rendelkezésre, mondja Orbán Viktor. A 444.hu szerint mindössze egyetlen korláttal nem számolt a kormány: a szakemberhiánnyal.

Leszögezhetjük, hogy az egészségügyi dolgozók felkészültebbek, mint tavasszal. A covidos betegek ellátása során rengeteg tapasztalatot gyűjtöttek, a külföldi orvosoktól kapott információval kiegészülve valós és hasznos tudással rendelkeznek.

Viszont nincsenek elegen.

Mert hiába szereztek Orbán „fürkészei” rengeteg lélgeztetőgépet, maguktól nem fognak üzemelni, ember is kell melléjük. Kormányunk pont az emberi tényezőről felejtkezik el, amikor az egészségügy „végtelen” kapacitását méltatja.

A lap azt írja, a Magyar Orvosi Kamara regisztere szerint aneszteziológiai és intenzív terápiás szakorvosból ma 2022 van. A 444 számításai szerint, ha eljutunk oda, hogy a koronavírusos betegek miatt leállnak a műtétek, akkor

  • egy osztályra egy adott időpillanatban 2 és fél orvos jut, ennyien fognak tudni kritikus állapotú betegeket ellátni.
  • Másként, ha a terápiás ágyak számából indulunk ki, egy intenzív terápiás szakorvosnak átlagosan hat ágyara kell felügyelnie.
  • A szakápolók 2000-nél kevesebben vannak. Az adatok azt mutatják, hogy esetükben egy nővérre 3 ágy jut.
Vagyis nem az a megoldás, hogy újabb és újabb kórházakat állítanak hadrendbe, mert már így sincs elég dolgozó. A rendszer akkor tudna működni, ha a központi kórházak személyi állományát erősítenénk meg. Vagyis a kisebb kórházak szakembereit a nagyobbakba csoportosítanák át.

"Minden szempontból értelmetlennek tűnik a meglévő kevés szakembert kisebb kórházakban létrehozott központokba vezényelni"összegzi a 444.

Mi történik e helyett? Az újból praktizáló Operatív Törzs a 18 megyei és egyetemi intézmény helyett csak 5-öt jelölt ki a covidos betegek ellátására. Így viszont pont a kijelölt kisebb kórházakba kerülnek át a szakemberek, miközben a nagyobbakban is kezelniük kell a fertőzésgyanús eseteket.

Orbán hiába próbálja gépekkel pótolni a humánerőforrást. Az elmúlt 10 évben semmit nem tettek, hogy az egészségügyi dolgozók helyzete egy fikarcnyit is javuljon. Szakemberek híján bármit is intézkednek, mind csak parasztvakítás, beláthatatlan következményekkel.

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.10.25

Brutálisan drágul a kenyér, de Orbánékat nem érdekli

Egyrészt nekik úgyis mindegy, mennyibe kerül, a milliós fizetésükből bármire futja nekik. Másrészt meg úgysem azt a kenyeret eszik, mint mi.

  • 2020.10.24

Dobrev: A fideszesek nem akarnak tisztességes fizetést a magyaroknak

A fideszes képviselők nem szavazták meg, hogy tisztességes fizetést kapjanak a magyarok. Szerencsére így is elbuktak.

  • 2020.10.24

Gulyás poénkodik, miközben rettentő sokan halnak meg korona miatt

Egy ismert járványszakértő szerint gyorsvonattal rohanunk a vesztünkbe, de Gulyás Gergely csicskaminiszter mindenkit megnyugtat: "a kormány és tanácsadói késsel-villával esznek, ha együtt vacsoráznak". Mi van?