Szél Bernadett: Még kevesebbet fognak tesztelni akkor, amikor épphogy többet kellene

Szél Bernadett: Még kevesebbet fognak tesztelni akkor, amikor épphogy többet kellene

Ésszerű, hasznos követelésekkel állt elő Szél Bernadett ellenzéki országgyűlési képviselő. 

Szél Bernadett Facebook-oldalán arról számolt be, sorra kapja a meredekebbnél meredekebb történeteket arról, hogy napokat kell várni a tesztelésre, hogy nem világos, mi történik a kontaktokkal. De olyanokról is hall, hogy egy hét procedúra és negatív teszt után újabb hét otthonlétet rendelnek el.

Teljes a káosz, az embereket nem tájékoztatják, teljesen átláthatatlan egy-egy döntés háttere. És mi a kormány válasza erre? Teszteljünk kevesebbet!

Szél Bernadett szerint miközben lakosságarányosan rekordkeveset tesztelünk és nem tartjuk be a WHO előírásait, a kormány tovább csökkenti a kötelező tesztek számát. Hiszen a legújabb protokoll szerint a háziorvosok már bemondásra is megállapíthatják a fertőzést és csak azoknak jár az ingyenteszt, akik tüneteket mutatnak + fertőzött területen jártak/vagy kapcsolatba kerültek igazolt fertőzöttel. A kontaktkutatásban is tovább lazítanak: ezentúl a tünetmentes kontaktokat főszabály szerint nem tesztelik.

Magyarán: még kevesebbet fognak tesztelni akkor, amikor épphogy többet kellene. A tesztelések növeléséről, ingyenessé tételéről, kiterjedt kontaktkutatásról hallani sem akarnak, pedig a megelőzéshez, a járvány terjedésének lassításához pont erre volna szükség. Ez lenne az úgynevezett járványügyi védekezés. Az, hogy nem ebbe az irányba mennek, veszélyes és felelőtlen. Ugyanezt a rossz irányt erőltetik az iskolákban is: nincs rendszeres tesztelés, nem tesztelik a kontaktokat, nincsenek gyors és átlátható döntések.

Szél Bernadett azt is hozzátette, a kormánynak azonnal lépnie kell, ha még kontroll alatt akarja tartani a vírust. Fel is sorolta követeléseit:

 • Érdemi tájékoztatást kell adni és átláthatóvá kell tenni a kormányzati döntések hátterét;
 • el kell fogadni egy tesztelést bővítő protokollt;
 • ingyenes tesztelést kell biztosítani;
 • kiterjedt kontaktkutatást kell végezni és a kontaktokat tesztelni;
 • azonnali extrajuttatást kell adni az egészségügyi és szociális dolgozóknak;
 • elő kell készíteni a bérrendezési programot;
 • rendszeres tesztelést kell biztosítani az iskolákban, fertőzés esetén letesztelni minden kontaktot
 • egységes szempontok alapján kell döntési jogot adni az iskoláknak a digitális tanrend ügyében
 • és bértámogatást kell adni a gyermekükkel otthon maradó szülőknek és teljes táppénzt a karanténba került tanároknak.
Magyarország nagy része munkahelyi, egzisztenciális, szociális, egészségügyi és a mindennapi élet megszervezésével kapcsolatos nehézségek során megy át — válságos időket élünk.

Szél Bernadett: A kormány tegye végre oda magát és foglalkozzon a lényeggel, nem nagyívű eszmefuttatásokat és képzelt ellenségeket kérünk, hanem praktikus segítséget!

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
 • 2020.10.25

Brutálisan drágul a kenyér, de Orbánékat nem érdekli

Egyrészt nekik úgyis mindegy, mennyibe kerül, a milliós fizetésükből bármire futja nekik. Másrészt meg úgysem azt a kenyeret eszik, mint mi.

 • 2020.10.24

Dobrev: A fideszesek nem akarnak tisztességes fizetést a magyaroknak

A fideszes képviselők nem szavazták meg, hogy tisztességes fizetést kapjanak a magyarok. Szerencsére így is elbuktak.

 • 2020.10.24

Gulyás poénkodik, miközben rettentő sokan halnak meg korona miatt

Egy ismert járványszakértő szerint gyorsvonattal rohanunk a vesztünkbe, de Gulyás Gergely csicskaminiszter mindenkit megnyugtat: "a kormány és tanácsadói késsel-villával esznek, ha együtt vacsoráznak". Mi van?